فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های سلامت محور
سال دوم شماره 2 (پیاپی 5، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد امین بهرامی *، محمد مهدی کیانی، راضیه منتظرالفرج، حسین فلاح زاده، مرتضی محمد زاده صفحات 105-117
    مقدمه
    بیمارستان مهم ترین نهاد در زمینه ارائه خدمات بهداشتی و درمانی است که نیازمند نیروی انسانی ماهر، تجهیزات لازم و تسهیلات مناسب می باشد، لذا توجه به راهکارهای جدید و هوشمندانه و به کارگیری حداکثر استفاده از توانایی های فکری افراد و سازمان جهت افزایش چابکی بیمارستان ها ضروری به نظر می رسد. در واقع هدف از انجام این پژوهش بررسی رابطه بین هوش سازمانی و چابکی سازمانی در بیمارستان های آموزشی شهر یزد بود.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر مطالعه ای توصیفی - تحلیلی بود که به صورت مقطعی انجام شد. 370 نفر از کادر درمانی و اداری با استفاده از روش نمونه گیری طبقه بندی با تخصیص متناسب وارد مطالعه گردیدند. در این مطالعه از پرسشنامه های هوش سازمانی آلبرخت و چابکی سازمانی استفاده شد. روش تحلیل با استفاده از معادلات ساختاری و با نرم افزار R محاسبه شد.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده حاکی از این بود که هوش سازمانی بر چابکی سازمانی با ضریب مسیر 0/537 تاثیر می گذارد. میانگین نمره هوش سازمانی بیمارستان های مورد بررسی، 66/0±29/2 و میانگین نمره چابکی سازمانی بیمارستان ها 0/37±2/29 بود. متغیر سن نیز بر هر دو متغیر هوش سازمانی با ضریب مسیر 0/693 و چابکی سازمانی با ضریب مسیر 0/55 تاثیر گذار بود.
    بحث و نتیجه گیری
    یافته های مطالعه نشان داد که می توان با افزایش هوشمندی سازمان، زمینه های سازمان چابک را فراهم کرد و سازمان را با سرعت بیشتری به اهدافش رساند.
    کلیدواژگان: هوش سازمانی، چابکی سازمانی، بیمارستان های آموزشی، کارکنان اداری، کارکنان درمانی
  • عصمت رضابیگی داورانی، عابدین ایرانپور، نرگس خانجانی، محبت محسنی *، فاطمه نظری رباطی صفحات 119-132
    مقدمه
    بیماری های قلبی- عروقی مهم ترین علت ناتوانی و مرگ در جهان معرفی شده اند. در ایجاد بیماری های قلبی- عروقی عوامل زیادی از جمله فشار خون بالا، چربی خون بالا، اضافه وزن و چاقی، مصرف دخانیات، دیابت، فعالیت فیزیکی ناکافی و رژیم غذایی نامناسب دخالت دارند. هدف از این مطالعه بررسی عوامل خطر بیماری های قلبی- عروقی و ارتباط بین میزان آگاهی و رفتارهای پیشگیری کننده از بیماری های قلبی- عروقی در زنان کرمان بود.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر مطالعه ای توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی بود که بر روی 400 نفر از زنان شهر کرمان صورت پذیرفت. روش نمونه گیری، خوشه ایچند مرحله ای بود. گردآوری داده ها از طریق دو پرسشنامه شامل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه مربوط به شناسایی عوامل خطر بیماری های قلبی- عروقی، آگاهی، رفتار تغذیه ای و فعالیت فیزیکی انجام یافت. داده ها توسط نرم افزار SPSS نسخه 21 و با استفاده از آزمون های توصیفی و تحلیلی نظیر آزمون همبستگی پیرسون، اسپیرمن، آنالیز واریانس یک طرفه، کروسکال والیس و من ویتنی یو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سن زنان مورد بررسی، 1/40±42/11 سال بود. استرس روزانه (71/75%) و عدم فعالیت فیزیکی (62/75%) شایع ترین عامل خطر بیماری های قلبی -عروقی شناخته شدند. همبستگی مثبت و معنی داری بین آگاهی و رفتار تغذیه ای (0/0001P<)، آگاهی و فعالیت بدنی (0/001P=) مشاهده شد. میانگین امتیاز آگاهی در زنانی که طی شش ماه گذشته اقدام به انجام آزمایش قند و چربی خون و همچنین اندازه گیری وزن و فشار خون نموده بودند، به طور معنی داری بیشتر بود.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که افزایش سطح آگاهی با رفتارهای پیشگیری کننده از بیماری های قلبی -عروقی ارتباط دارد، لذا افزایش اطلاع رسانی و مداخلات مناسب می تواند موثر باشد.
    کلیدواژگان: آگاهی، رفتار پیشگیری کننده، عوامل خطر، بیماری های قلبی - عروقی، زنان
  • حسین درگاهی، زینب رجب نژاد *، حمیده رشادت جو صفحات 133-146
    مقدمه
    رهبری موثر یک عامل مهم در موفقیت سازمانی است. در قرن حاضر به رهبری تحول آفرین توجه زیادی شده است و این اعتقاد وجود دارد که این روش می تواند باعث افزایش تعهد سازمانی کارکنان شود. این پژوهش با هدف تعیین ارتباط بین رهبری تحول آفرین مدیران با تعهد سازمانی کارکنان ستادی دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی - تحلیلی بود که به صورت مقطعی بر روی 70 نفر از مدیران در سطوح مختلف و 225 نفر از کارکنان ستادی انجام شد. پرسشنامه رهبری تحول آفرین چندعاملی و پرسشنامه تعهد سازمانی آلن و مایر مورد استفاده قرار گرفت. برای محاسبه آماره های توصیفی نظیر میانگین و انحراف معیار و آزمون های تحلیلی نظیر تی، آنالیز واریانس یک طرفه و ضریب همبستگی پیرسون از نرم افزار آماری SPSS نسخه 19 استفاده شد.
    یافته ها
    مدیران ستادی با کسب میانگین امتیاز 3، دارای سبک رهبری تحول آفرین مطلوب و کارکنان ستادی نیز از تعهد سازمانی متوسط برخوردار بودند. بین سبک رهبری تحول آفرین مدیران با تعهد سازمانی کارکنان و مولفه های آن ها ارتباط معنی دار و مستقیم وجود داشت (0/007=P).
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به ارتباط معنی دار بین رهبری تحول آفرین با تعهد سازمانی کارکنان در واحدهای ستادی دانشگاه علوم پزشکی تهران، انتظار می رود تا مدیران ارشد دانشگاه به مولفه های رهبری تحول آفرین توجه ویژه ای داشته باشند و همچنین از این شیوه بتوان به عنوان یکی از شاخص های انتخاب مدیران جهت افزایش تعهد سازمانی کارکنان استفاده کرد.
    کلیدواژگان: رهبری تحول آفرین مدیران، تعهد سازمانی، کارکنان ستادی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
  • مهناز افشاری *، علی محمد مصدق راد صفحات 147-158
    مقدمه
    رضایت شغلی کارکنان بیمارستان ها نقش به سزایی در ارائه خدمات با کیفیت به بیماران دارد. هدف از انجام این مطالعه تعیین تاثیر مدیریت کیفیت بر رضایت شغلی کارکنان بیمارستان ولیعصر (عج) تهران بود.
    روش بررسی
    این پژوهش کاربردی با روش اقدام پژوهی مشارکتی در بخش اعمال جراحی بیمارستان در شش ماهه اول سال 1393 انجام شد. رضایت شغلی کارکنان با استفاده از یک پرسشنامه معتبر تعیین و حوزه های نارضایتی کارکنان شناسایی شد. سپس، با استفاده از مدل ده مرحله ای مدیریت کیفیت مصدق راد برنامه ارتقای فرآیندهای کاری و بهبود رضایت شغلی کارکنان بخش اجرا شد. میزان رضایت شغلی کارکنان بخش قبل و بعد از اجرای مداخله با هم مقایسه و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 18 تحلیل شد.
    یافته ها
    رضایت شغلی کارکنان قبل از مداخله 51/2 درصد بود. فشار کاری زیاد، شیفت های فشرده، استرس شغلی بالا، عدم وجود عدالت سازمانی، سیستم پاداش و تشویق نامناسب و عدم توجه به نیازهای کارکنان به ویژه در شیفت شب از علل اصلی نارضایتی کارکنان بود. رضایت شغلی کارکنان در مطالعه 59/2 درصد بود. اجرای مدیریت کیفیت منجر به افزایش 15/6 درصدی رضایت شغلی کارکنان بخش اعمال جراحی بیمارستان شد. تفاوت میانگین رضایت شغلی کارکنان قبل و بعد از مداخله معنادار بوده است (0/000=P). اصول مدیریت کیفیت نظیر تعهد مدیریت، اقتداردهی کارکنان، کار گروهی و تیمی، اعتماد و همکاری، ارتباطات موثر، آموزش و یادگیری مستمر، مشتری مداری و بهبود مستمر بر رضایت شغلی کارکنان تاثیر مثبت دارد.
    بحث و نتیجه گیری
    به کارگیری یک مدل مناسب مدیریت کیفیت منجر به افزایش رضایت شغلی کارکنان بیمارستان ها شود.
    کلیدواژگان: مدیریت کیفیت، بهبود مستمر کیفیت، رضایت شغلی، بیمارستان، اقدام پژوهی
  • مجید موحد *، صدیقه جهانبازیان صفحات 159-171
    مقدمه
    سلامت درک شده توسط فرد، یکی از رایج ترین انواع تعیین وضعیت سلامت در سالمندان از دیدگاه ذهنی می باشد، زیرا می تواند جنبه های مختلف سلامت یعنی سلامت جسمانی، اضطراب، افسردگی و کارکرد اجتماعی را بررسی کند. هدف از این تحقیق، بررسی خود ارزیابی سلامت میان سالمندان ساکن در شهر شیراز بود.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی-تحلیلی بود که به صورت مقطعی در سال 1394 انجام شد. برای گردآوری داده ها، 400نفرازسالمندان درشهرشیراز به شیوه نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب شدند و اطلاعات با استفاده از پرسشنامه خودارزیابی سلامت در 8 بعد جمع آوری شدند. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق نرم افزار آماریSPSSنسخه 20 در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی انجام پذیرفت.
    یافته ها
    60/3% سالمندان وضعیت سلامت ادراک شده خود را در حد متوسط ارزیابی نمودند. متغیر های جمعیتی سن، تحصیلات، وضعیت اشتغال، طبقه اقتصادی-اجتماعی، سابقه بیماری با خودارزیابی سلامت سالمندان رابطه معنی داری داشتند. بین جنسیت و خودارزیابی سلامت رابطه معنی داری وجود نداشت. متغیرهای فرهنگی و اجتماعی نظیر رفتارهای سلامت، حمایت اجتماعی، عزت نفس، ارتباط و صمیمیت با فرزندان و دوستان هر کدام با (0/000=P)و تعداد فرزندانبا خودارزیابی سلامت رابطه آماری معنی داری داشتند(0/017=P).
    بحث و نتیجه گیری
    سیاست گذاران می توانند برنامه ای تحت عنوان پیمایش سلامت سالمندان را طراحی کنند و همه ساله وضعیت سلامت آنان را در جامعه رصد کنند و برنامه هایی مناسب با شرایط جامعه و وضعیت سلامت سالمندان ارائه دهند.
    کلیدواژگان: خودارزیابی سلامت، سالمندان، عزت نفس، ارتباط و صمیمیت با دوستان و فرزندان، سلامت جسمانی و کارکرد اجتماعی
  • عاطفه مسیبی اردکانی *، محمود نکویی مقدم، محمدرضا امیر اسماعیلی صفحات 173-182
    مقدمه
    یکی از ویژگی هایی که موجب موفقیت سازمان های امروزی می شود، هوش مدیران است. از جمله هوش هایی که مدیران را قادر می سازد تصمیمات استراتژیک در محیط های پیچیده فعلی اتخاذ کنند، هوش معنوی است. یکی دیگر از ویژگی های مدیران جهت موفقیت سازمان، چگونگی اعمال سبک های رهبری است. این پژوهش با هدف تعیین سبک های رهبری با هوش معنوی مدیران دانشگاه علوم پزشکی کرمان در سال 1394 انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی بود که بر روی 71 نفر از مدیران معاونت های دانشگاه علوم پزشکی کرمان در سه سطح مدیریت که به روش سرشماری انتخاب شده بودند، انجام گرفت. در این مطالعه، برای گردآوری داده ها از پرسشنامه کینگ برای سنجش هوش معنوی و پرسشنامه بارنز و متزکاس برای سنجش سبک رهبری استفاده گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و سپس از روش مدل معادلات ساختاری (SEM، از نرم افزار Smart PLS 2 استفاده شد.
    یافته ها
    % 67مدیران دانشگاه علوم پزشکی کرمان از سبک وظیفه مداری استفاده می کردند. بین سبک های رهبری با هوش معنوی و همچنین بین هوش معنوی با سطح تحصیلات مدیران رابطه آماری معنادار و مستقیمی وجود داشت( 0/01=P )همچنین نتایج بیان داشت مدیرانی که از سبک تلفیقی استفاده می نمودند، دارای هوش معنوی بالاتری بودند.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به شرایط سازمان های امروزه که همواره با چالش های گوناگون روبه رو می شوند؛ مدیران باید با تقویت باورها و ارزش های خود، میزان هوش معنوی خود را بالا ببرند و از سبک رهبری تلفیقی برای هدایت سازمان استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: هوش معنوی، سبک رهبری، مدیران عملیاتی، مدیران میانی، مدیران ارشد
  • نصرت عوض نژاد *، مریم روانی پور، مسعود بحرینی، نیلوفر معتمد صفحات 183-196
    مقدمه
    مشکلات ناشی از وجود کودک با بیماری مزمن در خانواده کیفیت زندگی افراد به ویژه مادر را به مخاطره می اندازد. ارتقاء حس انسجام و توانمندی مادران جهت سازگاری و مدیریت مشکلات کودکان و خانواده ضروری به نظر می رسد.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت توصیفی - تحلیلی از نوع مقطعی بر روی 300 مادر در دو گروه 150 نفری مادران دارای کودکان سالم و مادران دارای کودک بیمار انجام گردید. نمونه گیری مادران دارای کودکان بیمار به صورت در دسترس و مادران دارای کودکان سالم به صورت تصادفی ساده بود. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه روا و پایای حس انسجام آنتونوفسکی صورت گرفت. از روش های آمار توصیفی برای محاسبه فراوانی، میانگین، انحراف معیار و از آزمون های تحلیلی نظیر ضریب همبستگی پیرسون و من ویتنی استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 18 تحلیل شدند.
    یافته ها
    بین گروه مادران با کودک سالم و بیمار تفاوت معناداری از نظر نمره کل حس انسجام و همچنین نمره حس انسجام در حیطه های درک، مدیریت و معناپذیری وجود داشت به طوری که مادران گروه سالم در تمامی موارد، امتیاز بالاتری داشتند (0/0001= P).
    بحث و نتیجه گیری
    به نظر می رسد برنامه جامع توانمندسازی که در برگیرنده فرآیند ارتقاء حس انسجام مادران باشد، اثر بیشتری در کاهش مشکلات سازگاری، مدیریتی و مراقبتی مادران دارای کودکان با بیماری مزمن و در مجموع ارتقاء سلامت افراد خانواده دارد.
    کلیدواژگان: حس انسجام، مادر، بیماری مزمن، کودکان سالم، کودکان بیمار، پرسشنامه آنتونوفسکی
  • پیوند باستانی *، زهرا کاوسی، زهره رضایی، مهدیه سادات احمدزاده صفحات 197-205
    مقدمه
    یکی از بخش های کلیدی هر بیمارستان بخش جراحی است که بهره وری آن عامل مهمی در تعیین هزینه های بیمارستانی می باشد. اجرای طرح تحول نظام سلامت با هدف افزایش رضایتمندی مردم در حوزه سلامت و کاهش هزینه های آن ها صورت پذیرفت. این پژوهش با هدف ارزیابی عملکرد واحدهای اتاق عمل در قبل و بعد از اجرای این طرح انجام گردید.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی - تحلیلی بود. در این پژوهش مشخصات کلیه پرونده های بیمارانی که از یک تیر 1392 لغایت پایان اسفند 1393 مورد عمل جراحی قرار گرفته بودند و بالغ بر 64370 پرونده می گردید، در چک لیست محقق ساخته ثبت گردید. داده ها پس از جمع آوری، با استفاده از آزمون های آماری تحلیلی مانند آزمون تی زوجی و با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 19 تحلیل شدند .
    یافته ها
    میانگین تعداد اعمال جراحی انجام شده در تمام بخش های بیمارستان آموزشی مورد مطالعه بعد از اجرای طرح تحول افزایش یافته بود. قبل و بعد از اجرای طرح تحول نظام سلامت اختلاف آماری معناداری بین اعمال جراحی بخش بستری، اعمال جراحی برنامه ریزی شده و انجام شده طبق برنامه و خارج از برنامه مشاهده شد (0/05< P).
    بحث و نتیجه گیری
    طرح تحول نظام سلامت بر میزان تقاضا و عرضه خدمات در بیمارستان آموزشی منتخب، تاثیر فزآینده ای داشت که می تواند ناشی از تامین منابع از محل طرح و مواجه شدن سیستم ارائه خدمات با تقاضای بیشتر برای دریافت خدمات تخصصی جراحی باشد.
    کلیدواژگان: اتاق عمل، اعمال جراحی، بیمارستان آموزشی، طرح تحول نظام سلامت
|
  • Kiani Mohammadmehdi, Bahrami Mohammad Amin*, Montazeralfaraj Raziyeh, Falah Zadeh Hossein, Mohammad Zadeh Morteza Pages 105-117
    Introduction
    Hospitals are the most important organizations in the field of healthcare services that require skilled personnel, necessary equipment, and suitable facilities; therefore, special attention to new and intelligent methods and also maximum use of intellectual abilities of individuals and organizations to increase hospitals agility seem to be necessary. The aim of this study was to examine the relationship between organizational intelligence and organizational agility in teaching hospitals of Yazd Shahid Sadoughi University of Medical Sciences.
    Methods
    In this analytical cross-sectional study, a total of 370 administrative and medical staff were included using stratified-random sampling. The required data were collected using Albrecht organizational intelligence questionnaire and organizational agility questionnaire.
    Results
    The results showed that organizational intelligence had effect on organizational agility (path coefficient=0.537). Mean scores of organizational intelligence and organizational agility of the hospitals were 2.29±0.66 and 2.29±0.37, respectively. Age had effect on both organizational intelligence (path coefficient=0.693) and organizational agility (path coefficient= 0.55).
    Conclusion
    The findings showed that increasing the organizational intelligence of the organization provides the context for having an agile organization and the organization will reach its organizational goals faster.
    Keywords: Organizational Intelligence, Organizational Agility, Teaching Hospitals, Administrative Staff, Medical Staff
  • Rezabeigi Davarani Esmat, Iranpour Abedin, Khanjani Narges, Mohseni Mohabbat*, Nazari Robati Fatemeh Pages 119-132
    Introduction
    Cardiovascular diseases are the main causes of mortality and disability in the world. Many risk factors are involved in cardiovascular diseases including hypertension, high cholesterol, overweight and obesity, smoking, diabetes, inadequate physical activity, unhealthy diet. The aim of this study was to evaluate cardiovascular diseases risk factors and the relationship between knowledge level and preventive behaviors for cardiovascular diseases among women in Kerman.
    Methods
    This descriptive-analytical cross-sectional study was performed on 400 women in Kerman. Participants were selected using multistage cluster sampling method. Data were collected using demographic questionnaire and a questionnaire about cardiovascular disease risk factors, knowledge, nutritional behavior, and physical activity. Data were analyzed using Pearson’s correlation, Spearman, one-way ANOVA, Kruskal wallis test and Mann-Whitney U test by SPSS 21.
    Results
    The average age of women was 42.11±1.40 years. Daily stress (71.75%) and inadequate physical activity (62.75%) were the most common risk factors among the participants. There was a significant positive relationship between knowledge and nutritional behavior (P
    Conclusion
    The results showed that there is a relationship between knowledge level and preventive behaviors for cardiovascular diseases; therefore, increasing knowledge level through appropriate interventions may effectively prevent cardiovascular diseases.
    Keywords: Knowledge, Preventive Behavior, Risk Factors, Cardiovascular Diseases, Women
  • Dargahi Hossein, Rajabnezhad Zeynab*, Reshadatjo Hamideh Pages 133-146
    Introduction
    Effective Leadership is an essential factor for success of an organization. In new century, it is believed that using transformative leadership style by managers cause increase of organizational commitment by the employees. Therefore, this research is aimed to determine the relationship of transformative leadership style of managers with organizational commitment of employees in Tehran University of Medical Sciences (TUMS) at 2015.
    Method
    The study was a cross - the cross on the 70 managers and 225 staff were made at various levels. Multifactorial questionnaire transformational leadership and organizational commitment Allan Mayer questionnaire was used. To calculate descriptive statistics such as mean and standard deviation and analytical tests such as t-test, and Pearson correlation coefficient was used statistical software SPSS version 19.
    Results
    The headquarters managers had desired transformative leadership style, and also the employees had moderate organizational commitment. Moreover, There was significant relationship between the managers’ transformational leadership style with employees’ organizational commitment (P=0.007).
    Conclusion
    Concerning with significant relationship between transformative leadership style with organizational commitment, it is expected that with paying attention to using transformative leadership, it is used for selection of headquarters managers in order to improvement of the employees organizational commitment as an one of the important factor.
    Keywords: Transformative leadership style, Organizational Commitment, Tehran University of Medical Sciences
  • Mosadeghrad Ali Mohammad, Afshari Mahnaz * Pages 147-158
    Introduction
    Employees’ job satisfaction has a significant effect on providing high quality services to patients. The aim of this study was to examine the impact of quality management on job satisfaction of Operating Theatre Department employees of Valiasr Hospital in Tehran in 2014.
    Methods
    This participatory action research was performed on employees of Operating Theatre Department of Valiasr Hospital in Tehran in the first six months of 2014. Employees’ job satisfaction was measured using a reliable questionnaire and the causes of employees’ dissatisfaction were determined. Then, the employees’ working processes and job satisfaction were improved using a ten-step quality management model provided by Mesdagh Rad. Employees’ job satisfaction was statistically compared before and after the quality management intervention using SPSS 18.
    Results
    Employees’ job satisfaction was 51.2 percent. High work pressure, compressed shift schedule, high job stress, lack of organizational justice, reward system, and inappropriate encouragement, and lack of attention to the employees’ needs, especially on the night shift, were the main causes of employees’ dissatisfaction. Employees’ satisfaction after intervention was 59.2 percent. The results showed that quality management improved employees’ satisfaction by 15.6 percent. Employees’ job satisfaction before and after the intervention was significantly different (P=0.000). Quality management principles such as management commitment, employees’ empowerment, teamwork, trust and cooperation, effective communication, continuous training and learning, customer focus, and continuous quality improvement have positive effect on employees’ job satisfaction.
    Conclusion
    Implementing an appropriate quality management model enhances job satisfaction of hospitals employees.
    Keywords: Quality Management, Continuous Quality Improvement, Job Satisfaction, Hospital, Action Research
  • Movahedmajd Majid*, Jahanbazian Sedigheh Pages 159-171
    Introduction
    Self-assessed health is the most commonly used measure to rate mental health status in the elderly people because this method assesses different aspects of health such as physical health, anxiety, depression, and social function in elderly people. The aim of this study was to study Self-assessed health among elderly people of Shiraz in 2015.
    Methods
    This descriptive-analytic cross-sectional study was performed in 2015. A total of 400 elderly people of Shiraz were included in the study using cluster random sampling method and data (about 8 variables) were collected using a health Self-assessment questionnaire. Data were statistically analyzed by SPSS 20 using descriptive and inferential statistics.
    Results
    In this study, 60.3% of elderly people reported average health status. There was significant relationship between demographic variables (age, education, employment status, socioeconomic class, and medical history) and Self-assessed health. There was no significant relationship between gender and Self-assessed health. There was significant relationship between sociocultural variables (health behaviors, social support, Self-esteem, communication and intimacy with children and friends (P=0.000) and number of children (P=0.017), and Self- assessed health (P=0.017).
    Conclusion
    Policy makers can design a program called Health Survey of Elderly People and monitor their health status in the society every year and also provide programs tailored to the community conditions and health status of elderly people.
    Keywords: Self-assessed Health, Elderly People, Self-esteem, Communication, Intimacy with Friends, Children, Physical Health, Social Functioning
  • Nekooee Moghadam Mahmood, Mosayebi Ardakani Atefeh*, Amiresmaili Mohammadreza Pages 173-182
    Introduction
    One of the managers’ characteristics that lead to the success of the modern organizations is managers’ intelligence. The intelligence that enable managers to make strategic decisions in these organizations is spiritual intelligence. Another characteristic of managers that lead to the success of the organizations is how to apply the effective leadership styles. The aim of this study was to investigate the relationship between leadership styles and managers’ spiritual intelligence in Kerman University of Medical Sciences in 2016.
    Methods
    This descriptive-analytical study was performed on 71 managers of Kerman University of Medical Sciences in the three levels of management who were selected using census method. In this study, spiritual intelligence was measured using King Questionnaire and leadership style was measured using Metzcus & Burdens questionnaire. Data were analyzed using SPSS 16. Then Structural Equation Modeling (SEM) was used by Smart PLS 2.0.
    Results
    The results showed that managers of Kerman University of Medical Sciences often use task-oriented leadership style (67%). There was a significant positive relationship between the spiritual intelligence and leadership styles and also between the spiritual intelligence and education level of managers (P=0.01). It was also revealed that the managers who use the combination of leadership style, have higher level of spiritual intelligence.
    Conclusion
    Due to the condition of modern organizations which are always faced with different challenges, managers are recommended to raise the level of their spiritual intelligence by reinforcing their beliefs and values and using the combination of leadership style for leading the organization.
    Keywords: Spiritual Intelligence, Leadership Style, Operational Managers, Middle Managers, Master Managers
  • Avaznejad Nosrat, Ravanipour Maryam*, Bahreini Masood, Motamed Nilofar Pages 183-196
    Introduction
    Children with chronic disease make some problems in the family that have negative effect on the family members’ quality of life, especially mother’s. Promoting the sense of coherence and capability of mothers to adapt and manage the problems of children with chronic disease and their family seems necessary.
    Methods
    This descriptive-analytical study was performed on 300 women (150 mothers with healthy children and 150 mothers of children with chronic disease). Convenience sampling was used for mothers of children with chronic disease, and random sampling for mothers of healthy children. Data were collected using the valid and reliable Antonovsky's sense of coherence scale. Data were analyzed using descriptive statistics (the frequency, mean, standard deviation) and analytic statistics (Pearson’s correlation coefficient and Mann-Whitney U test) by SPSS 18.
    Results
    There was a significant difference in the total score of mothers’ sense of coherence between the groups. There was also a significant difference in the three components of mothers’ sense of coherence (comprehensibility, manageability, and meaningfulness), so that mothers with healthy children had higher scores in all cases (P=0.0001).
    Conclusion
    It seems that a comprehensive program of empowerment that promotes the mothers’ sense of coherence, can be very effective in reducing the problems of compatibility, management, and care of mothers of children with chronic disease, and subsequently, promotes the Health-related quality of life (HRQOL) in family members.
    Keywords: Sense of Coherence, Mother, Chronic Disease, Healthy Children, Children with Chronic Disease, Atonovesky's Questionnaire
  • Bastani Payvand, Kavosi Zahra, Ahmadzadeh Mahdieh Sadat, Rezaee Zohreh* Pages 197-205
    Introduction
    Surgical ward is one of the main wards of each hospital that its efficiency is a leading factor in determining the hospital costs. Health care reform plan has been implemented to increase the public satisfaction with health care system and reduce the hospital costs. The aim of this study was to evaluate performance of the operating rooms, before and after implementation of the health care reform plan.
    Methods
    In this descriptive-analytical study, the extracted information from hospital records of all patients (64370 cases) who had undergone surgery from July 2013 to March 2015, were recorded in a researcher-made checklist. Data were statistically analyzed using paired t-test by SPSS 19.
    Results
    The average number of surgical procedures performed in all wards of the teaching hospital was increased after implementation of the health care reform plan. There was also statistically significant difference between all the inpatient surgeries and all the scheduled and unscheduled ones (P
    Conclusion
    Health care reform plan had a significant effect on supply and demands for services in the teaching hospital that can be due to financing through the plan that increased the demand for surgical service delivery.
    Keywords: Operating Room, Surgical Procedures, Teaching Hospital, Health Care Reform Plan